Jdi na obsah Jdi na menu

1. Kolo hry Plamen

9. 6. 2020
První kolo nového ročníku hry Plamen 2019/2020 – závod požárnické všestrannosti – se konalo první říjnovou sobotu 5.10.2019 ve Zdicích na Písmenech. Na programu byly dvě disciplíny – branný závod hlídek a štafeta požárních dvojic. 
 
IMG_5898.JPG

Úplně poprvé na této soutěži za náš sbor  závodilo družstvo přípravky, které bylo utvořeno teprve začátkem září a které vedou Alena a David Jílkovi společně s instruktorkou Eliškou Dostálovou. Naši nejmladší startovali v sestavě Matyáš Mrkáček, Janička Fairaislová, Kubík Kocourek, Justýnka Toušová, Mireček Charvát a Vilinka Kantorová. 

 

Jako první disciplína čekal přípravku branný závod, k němuž děti nastoupily na start se svojí vedoucí Alenou Jílkovou. Na trati si děti vedly velmi dobře, kromě střelby nasbíraly trestné minuty ještě na uzlech a na požární ochraně, což bylo pochopitelné vzhledem ke krátké přípravě, a tak z toho nakonec bylo 4. místo z celkem 5 zúčastněných hlídek.
Druhou disciplínou pro přípravku byla štafeta požárních dvojic a tady se děti vytáhly. I když dostaly 10 trestných vteřin za nesprávné oběhnutí mety, jejich výsledný čas 182,78 s byl o celých 16 vteřin lepší než měli soupeři z Hýskova na 2. místě. Naši nejmladší tak v této disciplíně zvítězili s velkým náskokem a do jarního kola půjdou na start na průběžném 1. místě společně s Tlusticí se součtem umístění 5. Na to, že to byla jejich soutěžní premiéra, je to skvělý výsledek a vedoucím patří klobouk dolů za to, jak dokázali děti na soutěž v tak krátkém čase připravit.

 
 
 
IMG_5983.JPG

Naši mladší žáci začínali na štafetě požárních dvojic a na start se postavila pouze jedna hlídka, protože velká část dětí přešla již do kategorie starších. Družstvo ve složení Honzík Šlapák, Amálka Lukešová, Filip Giňa, Kubík Fairaisl a Anička Charvátová bohužel při svém pokusu nabrala 10 trestných vteřin za nesprávné rozhození hadice a jejich výsledný čas 103,57 s stačil na 4. místo v této disciplíně.

 

Potom se naši mladší žáci postavili na start branného závodu. V něm si vedli velmi dobře a v součtu běžeckého času a trestných minut se nakonec umístili na výborném medailovém 3. místě.

 
 
 
IMG_5943.JPG

Naši starší žáci měli jako první disciplínu štafetu požárních dvojic. Hlídka „A“ startovala ve složení Michal Fimon, Karel Štochl, Steven Branný, Amálka Jílková a Vašek Fairaisl. Tato hlídka zaběhla svůj pokus bez trestných vteřin a s časem 68,18 s, který se počítal do bodování disciplíny. 

 

Druhá hlídka v sestavě Eliška Fimonová, Adélka Novotná, Klára Káchová, Ondra Pekárek a Honza Šlapák zaběhla velmi vyrovnaný pokus s první hlídkou v čase 69,16 s, nakonec však dostala penalizaci ve výši 10 vteřin za předčasný start. To však nevadilo, díky času první hlídky se naši starší umístili na skvělém 2. místě za vedoucím Zaječovem a před třetím Zálužím.
Potom následoval branný závod. Naše hlídka „A“ začala skvěle, na střelbě nechala pouze dva špalíky, nejméně ze všech zúčastněných hlídek, ale bohužel na dalších stanovištích nasbírala 6 trestných minut na uzlech, jednu na požární ochraně a 6 na laně, takže ze součtem 15 trestných minut skončila až na 9. místě. Celkový výsledek tak zachránila hlídka „B“, která kromě výborného běžeckého času měla i méně trestných minut, což nakonec znamenalo 4. místo v této disciplíně pro náš sbor. Tím naši starší neztratili kontakt s medailovými příčkami pro jarní kolo.

 
 
 
IMG_6084.JPG
Jako poslední zástupce našeho sboru vstoupilo do soutěže družstvo dorostenek, které startovalo kolem 13.30 hodin, jejich jedinou disciplínou byl branný závod. V něm soupeřila pouze naše a zálužská děvčata, přihlášené družstvo z Komárova nakonec nestartovalo. 
 

Závod zcela jistě ovlivnil ještě dlouho potom diskutovaný azimut, nicméně děvčata udělala největší chybu na střelbě, kde nechala 7 (!) špalíků a celkově nasbírala 13 trestných minut, což je v boji o nejvyšší příčku opravdu hodně. I přes trestné minuty a ztrátu z azimutu však naše dorostenky měly pouze o 0,71 s horší výsledný čas, takže je vidět, jak skvěle měly závod rozběhnutý. Nicméně i to je sport a naše dívky půjdou do rozhodujících jarních bojů s dvojkou za vítězným Zálužím.
Naši dorostenci Kuba Kubačák, Marek Huml a Kuba Šlapák sice neutvořili svoje družstvo, ale hostovali v komárovském týmu. Kluci už jednodušší pozici nemohli mít, ve své kategorii startovali sami, takže pochopitelně obsadili 1. místo a jarním kole jim stačí, když se zúčastní a postup do krajského kola budou mít v kapse.